Uvodna stran | spletni arhiv podatkov na dropbox
Prikaz novice:

6.7.2017 Spletni arhiv podatkov na DROPBOX
Za shranjevanje podatkov in INFEL programske opreme so bile sedaj uporabljene batch procedure (INF-ARH, INF-REZ...) za arhiviranje podatkov na drugi lokalni disk, zunanji USB ključ, zunanji USB disk ali pa izdelava varnostne kopije podatkov na CD/DVD enoto.
Pomankljivost teh načinov shranjevanja podatkov so:
- podatki se na drug medij shranijo zgolj takrat ko uporabnik požene proceduro za arhiviranje
- možnost uničenja podatkov v primeru požara, poplave...
- možnost odtujitve v primeru kraje (mediji so običajno v istem prostoru kot računalnik)
- možnost uničenja podatkov na zunanjem mediju v primeru virusov
 
Kot dopolnitev obstoječega shranjevanja podatkov na zunanji medij je sedaj dodana možnost za shranjevanje podatkov v oblaku. Med najbolj znanimi storitvami za shranjevanje podatkov v oblaku so: Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive, Amazon... Za shranjevanje podatkov iz INFEL programske opreme je bila izbrana storitev DROPBOX. Bistvena prednost te storitve v primerjavi z drugimi je ta, da omogoča zgodovino shranjenih datotek. To je zelo pomembno v primeru okužbe podatkov na računalniku s kripto virusi, saj imamo v tem primeru več predhodnih arhivov podatkov. Tako lahko obnovimo svoje podatke iz poljubnega arhiva za nazaj.
 
Za arhiviranje podatkov se uporabi batch procedura ARHIVDB.BAT, ki izvede kompresijo podatkov za tekoče in preteklo v stisnjen arhiv. Kompresirana datoteka se nato pošlje na Dropbox strežnik. Procedura se samodejno izvede enkrat ali večkrat dnevno oziroma ob zagonu računalnika. Čas in število zagona procedure nastavimo v Windows - Razporejevalniku opravil (taskschd.exe).

Spletna varnostna kopija podatkov v oblaku ne sme biti edina varnostna kopija, ampak moramo še vedno shranjevati podatke tudi na druge medije.


Nazaj na novice...